Op dit moment kun je 2.615.940 producten vergelijken

Wat te doen bij obstipatie?

Obstipatie of verstopping is een veel voorkomend probleem bij zowel volwassenen als kinderen. Het kan leiden tot pijn, gêne en andere ongemakken. In deze artikel geven we je 5 tips om je verstopping te bestrijden zonder te hoeven medicijnen nemen!

Wat is obstipatie?

Obstipatie is een aandoening waarbij de ontlasting moeilijk te passed wordt. Dit kan allerlei oorzaken hebben, zoals een slechte voeding, onvoldoende vochtinname of te weinig beweging. Obstipatie kan erg vervelend zijn en leiden tot buikpijn of een opgeblazen gevoel. Gelukkig zijn er verschillende manieren om obstipatie te behandelen of te voorkomen.

Oorzaken van obstipatie

Obstipatie kan verschillende oorzaken hebben. Soms is het een korte aandoening die snel weer overgaat, maar soms is het een chronische aandoening waarbij de ontlasting moeilijk door de darmen kan stromen. Obstipatie kan veroorzaakt worden door voedingsproblemen, medicijnen of aandoeningen van de darmen.

Een van de voornaamste oorzaken van obstipatie is een tekort aan vezels in je dieet. Vezels helpen namelijk om de ontlasting soepel en vloeibaar te maken, zodat deze makkelijker door de darmen kan stromen. Eet daarom dagelijks voldoende vezelrijke producten zoals volkorenbrood, groenten en fruit. Ook kun je supplementen met vezels gebruiken als je niet genoeg binnenkrijgt via je voeding.

Sommige medicijnen kunnen ook obstipatie veroorzaken, bijvoorbeeld pijnstillers zoals ibuprofen en paracetamol. Als je een medicijn gebruikt dat obstipatie veroorzaakt, kun je dit het beste bespreken met je arts om naar een alternatief te zoeken.

Tenslotte kan obstipatie ook veroorzaakt worden door aandoeningen van de darmen, zoals coeliakie of prikkelbare darm syndroom (PDS). Als je last hebt van frequente of chronische obstipatie, is het belangrijk om een arts te raadplegen om de achterliggende oorzaken vast te stellen.

Symptomen van obstipatie

Wanneer je last hebt van obstipatie, zal je minder vaak dan normaal ontlasten. Je ontlasting is ook harder en droger dan gewoonlijk. Dit kan pijnlijk zijn, vooral als je hard moet persen om te kunnen ontlasten. Andere symptomen van obstipatie kunnen zijn:

– een opgeblazen gevoel
– buikpijn
– niet goed kunnen slapen
– vermoeidheid
– een slechte eetlust

Behandeling van obstipatie

Obstipatie kan een vervelende aandoening zijn, maar gelukkig zijn er verschillende behandelingen die je kunt proberen. Soms is het simpelweg een kwestie van wat je eet en drinkt, en soms moet je iets meer doen.

1. Voeding: Eet voedingsmiddelen die vezels bevatten, zoals volkoren granen, groenten, fruit en peulvruchten. Vermijd geraffineerde voedingsmiddelen, zoals wit brood en suikerhoudende dranken, omdat ze geen vezels bevatten. Drink voldoende water om je stoelgang soepel te houden.

2. Lichaamsbeweging: Probeer dagelijks minstens 30 minuten lichaamsbeweging te doen; het helpt je spieren in je maag en darmen sterk te houden.

3. Psylliumvezelsupplementen: Er zijn verschillende supplementen op basis van psylliumvezels beschikbaar om obstipatie te behandelen. Deze kunnen worden ingenomen met water of andere vloeistoffen om de ontlasting weker te maken en de frequentie ervan te verhogen.

4. Maag en darm supplementen

het voorkomen van obstipatie:

-Eet voedsel dat rijk is aan vezels, zoals fruit, groenten, volkoren producten en peulvruchten. -Drink voldoende vloeistoffen, vooral water. -Probeer elke dag te bewegen. -Ga naar de WC wanneer je een stoelgang voelt opkomen. Druk niet! -Vergeet niet om voldoende vezels in je dieet te hebben.

Voorkomen van obstipatie

Obstipatie is een veelvoorkomend probleem, maar gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om het te voorkomen.

Eet veel vezels: Vezels helpen de stoelgang soepeler te maken en voorkomen dat er harde stoelgang ontstaat. Eet dus voldoende fruit, groenten en volkorenproducten. Drink voldoende water: Voor een goede stoelgang is voldoende vocht nodig. Zorg ervoor dat je minimaal 1,5 liter per dag drinkt. Beweeg voldoende: Lichaamsbeweging stimuleert de spijsvertering en helpt daardoor obstipatie tegen te gaan. Probeer dagelijks 30 tot 60 minuten te bewegen. Ga naar de WC wanneer je aandrang hebt: Wacht niet tot je echt moet, maar ga zo snel mogelijk naar het toilet wanneer je aandrang voelt.

Gebruik van voedingssupplementen tegen obstipatie

In sommige gevallen kan het gebruik van voedingssupplementen helpen bij het voorkomen of behandelen van obstipatie. Supplementen die mogelijk helpen zijn:

– Psylliumvezels: deze vezels kunnen de stoelgang soepeler maken en verstopping voorkomen. Ze kunnen worden genomen in poedervorm of als capsule.

Probiotica: deze supplementen bevatten goede bacteriën die de darmflora kunnen verbeteren. Dit kan de stoelgang versoepelen en obstipatie helpen voorkomen.

– Oliezuur: dit is een vetzuur dat de darmwand kan beschermen en de stoelgang soepeler kan maken. Het kan worden genomen in capsules of als poeder.

Darmflora supplementen

Als je last hebt van obstipatie, raadpleeg dan altijd eerst je arts voordat je een supplement gaat gebruiken. Sommige supplementen kunnen namelijk interacties hebben met medicijnen die je misschien al gebruikt, of ze kunnen andere gezondheidsproblemen veroorzaken.

Mangroove.nl
Logo