Op dit moment kun je 2.615.940 producten vergelijken

Wat kun je doen tegen ontstoken tandvlees

Problemen met ontstoken tandvlees kunnen een vervelende ervaring zijn. Het kan leiden tot pijnlijke steken en verschillende ongemakken. Gelukkig zijn er verschillende manieren om dit te voorkomen en behandelen. In deze artikel geven we je meer informatie over wat je kunt doen om ontstoken tandvlees te verminderen of te genezen.
Er zijn een aantal dingen die je regelmatig kunt doen om te voorkomen dat je tandvlees ontstoken raakt. Tanden poetsen en flossen kan helpen bij het verwijderen van bacteriën en plaque. Als je dat dagelijks doet, kan dit het risico op ontstoken tandvlees verminderen. Ook zorgen voor een goede mondhygiëne en regelmatig naar de tandarts gaan kunnen helpen om te voorkomen dat je tandvlees ontstoken raakt.

Wat is ontstoken tandvlees?

Tandvlees is het van je tanden en kiezen. Het beschermt de wortels van je tanden en voorkomt dat er gaatjes in je tanden komen. Tandvlees kan ontstoken raken door te veel suiker, roken of ongezond eten. Een ontstoken tandvlees is pijnlijk en kan gaan bloeden. Je kunt ontstoken tandvlees behandelen met een speciale tandpasta of gel. Als het niet beter wordt, moet je naar de tandarts gaan.
De symptomen van een ontstoken tandvlees zijn pijn, bloedingen bij het poetsen of kauwen, roodheid en zwelling. De tandarts kan diagnosticeren of er daadwerkelijk sprake is van een ontsteking door middel van een grondig onderzoek.

Oorzaken van ontstoken tandvlees

Er zijn verschillende oorzaken die kunnen leiden tot ontstoken tandvlees. Soms is het gewoon een kwestie van niet goed poetsen, waardoor er bacteriën in de mond achterblijven die het tandvlees gaan irriteren. Maar er zijn ook andere, meer ernstige oorzaken van ontstoken tandvlees. Denk bijvoorbeeld aan onderliggende (chronische) aandoeningen zoals diabetes of bloedarmoede. Ook bepaalde medicijnen kunnen het tandvlees irriteren en uitdroging veroorzaken, waardoor het vatbaarder wordt voor infecties. In sommige gevallen kan er sprake zijn van een auto-immuunziekte, waarbij het lichaam de eigen weefsels (waaronder het tandvlees) aanvalt.

Symptomen van ontstoken tandvlees

-Pijnlijk tandvlees
-Opgezwollen tandvlees
-Roodheid in de mond
-Bloeden bij tandenpoetsen of flossen
-Pijn bij het eten of kauwen
-Tandsteen en plaque op de tanden
– witte plekken op het tandvlees

Behandeling van ontstoken tandvlees

Zodra je ontstoken tandvlees hebt, is het belangrijk om er snel iets aan te doen. Dit kun je doen door:

– Te zorgen voor een goede mondhygiëne. Dit betekent dat je dagelijks je tanden moet poetsen en flossen. Als je ontstoken tandvlees hebt, is het extra belangrijk om je mond goed schoon te houden. Je kunt bijvoorbeeld een electrische tandenborstel gebruiken of speciale mondspoeling die de bacteriën in je mond aanpakt.

– Ontsteking verminderende medicijnen gebruiken. Er zijn verschillende soorten medicijnen die de ontsteking in je mond kunnen verminderen. Je kunt bijvoorbeeld antihistaminica, steroïden of antibiotica gebruiken. In sommige gevallen kan de tandarts of kaakchirurg ook een spuit met corticosteroïden geven voor extra ontstekingsremmende behandeling.

– Een dieet volgen dat ontstekingen tegengaat. Er zijn verschillende soorten voedsel, zoals kruiden en groenten, die kunnen helpen bij het verminderen van de ontsteking in je mond. Het is ook belangrijk om een gezond dieet te volgen, wat betekent dat je gezonde snacks moet eten en suikerhoudende producten moet vermijden.

– Regelmatig naar de tandarts gaan voor controles en behandelingen. Als je regelmatig naar de tandarts gaat, kan hij of zij andere problemen in je mond detecteren die mogelijk aanleiding geven tot ontstoken tandvlees. Bij sommige gevallen kan de tandarts ook speciale mondspoeling aanraden om bacteriën te verminderen of antibiotica voorschrijven om de infectie te behandelen.

Voorkomen van ontstoken tandvlees

Om ontstoken tandvlees te voorkomen, moet je goed voor je mond en tanden zorgen. Zoek een zachte tandenborstel met ronde borstelharen en poets twee keer per dag. Gebruik floss of een interdentale brush om tussen je tanden te reinigen, in plaats van rondjes te draaien met je tandenborstel. Probeer suikerhoudende dranken zoals frisdrank en sinaasappelsap te vermijden. Drink water na het eten om je mond te spoelen en voorkom dat er etensresten achterblijven. Bezoek regelmatig de tandarts voor controle en professionele cleaning.
Als je al last hebt van ontstoken tandvlees, maak dan een afspraak bij de tandarts. Het is belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen omdat ontstoken tandvlees kan leiden tot ernstigere mondproblemen, zoals gingivitis en parodontale ziekte.

Samengevat

Als je tandvlees ontstoken is, moet je eerst een afspraak maken met de tandarts. Hij of zij kan bepalen welke behandeling het beste is voor jouw geval. Soms is het nodig om antibiotica te nemen, maar vaak kun je de ontsteking ook met een mondspoeling of een speciaal tandpasta behandelen. Als je last hebt van chronisch ontstoken tandvlees, kun je ook een operatie ondergaan.
Het is belangrijk dat je goed voor je tandvlees zorgt. Bijvoorbeeld door regelmatig te poetsen en flossen, een gezonde voeding te eten en drinken, regelmatig naar de tandarts te gaan en tandplak te verwijderen. Als je deze tips volgt, kun je ontstoken tandvlees voorkomen of het effectief behandelen als het toch optreedt.

Mangroove.nl
Logo