Op dit moment kun je 2.615.940 producten vergelijken

Wat kun je doen tegen eczeem

Eczeem is een veelvoorkomend probleem dat veel mensen treft. Het kan vervelend en pijnlijk zijn, vooral als het lange tijd aanhoudt. Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kunt doen om eczeem te behandelen en te voorkomen. In deze post bespreken we een aantal dingen die je kunt doen om eczeem te bestrijden.

Wat is eczeem?

Eczeem is een veelvoorkomend huidprobleem dat gekenmerkt wordt door jeuk, roodheid en schilfering. Het kan zich overal op het lichaam voordoen, maar komt vooral voor op de handen, voeten, ellebogen en knieën. Eczeem is niet besmettelijk en kan optreden bij mensen van alle leeftijden. Er is geen definitieve oorzaak bekend, maar erfelijkheid en allergieën spelen mogelijk een rol. Behandeling bestaat uit hydraterende crèmes en antihistaminica om de jeuk te verminderen. In ernstige gevallen kan corticosteroïdzalf worden voorgeschreven.

De verschillende soorten eczeem

Eczeem is een vorm van huiduitslag die kan optreden door vele verschillende aandoeningen. Atopisch eczeem, ook wel contactallergie of constitutioneel eczeem genoemd, is de meest voorkomende vorm van eczeem. Andere vormen van eczeem zijn seborroïsch eczeem, infectieus eczeem en nummulair eczeem.
1. Atopisch eczeem:
Atopisch eczeem is een chronische, atopische huidaandoening die kan worden veroorzaakt door allergieën of aanhoudende irritatie. Symptomen kunnen variëren van milde jeuk tot ernstigere uitslag en ontsteking. Het meest voorkomende symptoom van atopisch eczeem is jeukende, droge, schilferende huid.

2. Seborroïsch eczeem:
Seborroïsch eczeem is een chronische, inflammatoire huidaandoening die wordt veroorzaakt door een overmatige aanmaak van talg (olieachtige stof) in de hoofdhuid of gezicht. De symptomen omvatten roodheid, jeuk, schilfering en het loslaten van de huid. Vrouwen zijn vaker getroffen door seborroïsch eczeem dan mannen.

3. Infectieus eczeem:
Infectieus eczeem wordt veroorzaakt door bacteriële, virale of schimmelinfecties. Symptomen omvatten jeukende, rode huiduitslag met blaasjes die gevuld zijn met vloeistof en soms pijnlijke puisten. Infectieus eczeem is meestal besmettelijk en kan worden overgedragen via contact met een persoon of voorwerp dat is geïnfecteerd.

4. Nummulair eczeem:
Nummulair eczeem is een chronische, atopische huidaandoening die wordt gekenmerkt door ronde, dikke plekken op de huid die kunnen jeuken of branden. Hoewel het meestal optreedt bij volwassen mannen tussen de 20 en 50 jaar oud, kan nummulair eczeem ook voorkomen bij kinderen en ouderen.

Wat je kunt doen tegen eczeem

Als je eczeem hebt, is het belangrijk om een ​​gezonde huid te behouden. Je kunt dit doen door voldoende vocht in te nemen, je huid niet uit te drogen en irriterende stoffen te vermijden.

Drink elke dag voldoende water om ervoor te zorgen dat je huid hydrateert. Gebruik een milde, niet-irriterende zeep wanneer je doucht of wast. Veeg je huid af met een handdoek in plaats van erin te wrijven. Gebruik lotion of crème na het douchen of wassen om de vochtigheid in te trekken. Vermijd hete showers/baths en sauna’s, want die kunnen de huid uitdrogen.

Wanneer je eczeem flared-up is gebruik dan een hydrocortison crème of zalf (verkrijgbaar bij de apotheek) om de ontsteking en itch te verminderen.
Houd je nagels kort en schoon om de verspreiding van bacteriën te voorkomen. Vermijd direct contact met stoffen waarvan je weet dat ze je huid irriteren, zoals wol of parfum.

Als je eczeem chronisch is, overweeg dan een vorm van fototherapie of orale medicatie. Neem contact op met je arts als je eczeem symptomen verergeren om te bepalen of deze behandelopties geschikt zijn.
Neem contact op met je arts als je eczeem niet binnen een redelijke tijd verbetert of verergert.

Hoe je eczeem kunt voorkomen

De meeste mensen met eczeem hebben een gevoelige huid. Daarom is het belangrijk om voorzichtig te zijn met je huid en er niet te veel aan te doen.

1. Was je huid niet te vaak en niet te hard. Gebruik lauwwarm water en een milde, unscented zeep. Veeg je huid dan af met een handdoek, in plaats van erin te wrijven.

2. Gebruik moisturizers op waterbasis voor de droge plekken op je huid. Doe dit na het douchen of baden, terwijl je huid nog vochtig is. Het helpt om eczeem uitbraken te voorkomen en de symptomen van eczeem te verminderen.

3: Vermijd irriterende stoffen zoals wol en synthetische stoffen. Draag katoenen kleding wanneer het warm is en laat je huid ademen. Wanneer het koud is, draag warme kleding die niet knelt of schuurt.

4: Probeer stress te verminderen. Stress kan het risico op eczeem uitbraken verhogen, dus probeer rustige activiteiten te doen zoals lezen, yoga of ademhalingsoefeningen om spanning te verlichten.

5: Blijf weg van schadelijke stoffen zoals sigarettenrook en chemische producten. Ze kunnen de huid irriteren en erger maken.

Samenvatten

Eczeem is een veelvoorkomend huidprobleem, maar gelukkig zijn er verschillende behandelingen die kunnen helpen. Als je eczeem hebt, is het belangrijk om de juiste behandeling te vinden die voor jouw huid werkt. Soms kan dit een combinatie van verschillende behandelingen zijn. Wanneer je eczeem niet goed behandeld wordt, kan het leiden tot ernstige jeuk en ontstekingen. Daarom is het belangrijk dat je altijd met je arts overlegt wanneer je last hebt van eczeem.
Met de juiste zorg en behandeling kun je je eczeem beheersen. Onderhouden van de huid met vochtinbrengende crèmes en het vermijden van irriterende stoffen kan helpen om het risico op een toename van symptomen te verminderen. Zoek daarom altijd medisch advies als je symptomen erger worden of als een behandeling niet werkt.

Mangroove.nl
Logo