Waarom is iOS (en iPadOS) veiliger dan Android?

Er zijn veel redenen waarom iOS veiliger is dan Android. In dit artikel bespreken we de belangrijkste redenen, waaronder het feit dat iOS een gesloten systeem is, terwijl Android open-source is.

Inleiding

De afgelopen jaren zijn er steeds meer aanwijzingen geweest dat iOS veiliger is dan Android. Dit komt door een aantal factoren, waaronder het feit dat iOS minder aantrekkelijk is voor hacker dan Android. Ook verouderde versies van iOS worden nog altijd ondersteund door Apple, waardoor ze minder kwetsbaar zijn voor aanvallen dan bij Android.

Echter is een recente studie uitgevoerd door de beveiligingsfirma Kryptowire ontdekt dat er toch gevaarlijke veiligheidsproblemen zijn met bepaalde Android telefoons. Kryptowire heeft ontdekt dat sommige Chinese fabrikanten van Android telefoons software hebben geïnstalleerd die kan worden gebruikt om persoonlijke gegevens te stelen van het toestel. Deze software, genaamd “Shanghai Adups Technology”, was op meer dan 700 miljoen telefoons geïnstalleerd.

Dit kan ernstige gevolgen hebben voor de privacy van de eigenaren van deze telefoons, omdat hun gegevens kunnen worden gestolen en gebruikt zonder dat ze het weten. Dit is een ernstig probleem, vooral omdat de meeste mensen niet beseffen dat hun gegevens kunnen worden gestolen door hun telefoonfabrikant.

Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om te voorkomen dat je gegevens worden gestolen door Shanghai Adups Technology of andere soortgelijke software. Hieronder vind je een lijst met 5 tips:

1. Zorg ervoor dat je een anti-virus programma op je telefoon hebt geïnstalleerd.

Dit is waarschijnlijk de belangrijkste manier waarop je ervoor kunt zorgen dat je telefoon veilig is. Er zijn veel verschillende anti-virus programma’s beschikbaar, dus neem de tijd om er een te vinden die bij je past. Sommige anti-virus programma’s zijn gratis, maar sommige kosten geld. Het is aan jou om te bepalen welk programma het beste bij je past.

2. Zorg ervoor dat je de laatste versie van Android hebt geïnstalleerd.

De meeste nieuwere versies van Android bevatten verbeterde veiligheidsfuncties die ervoor zorgen dat je telefoon minder kwetsbaar is voor aanvallen. Dus als je nog steeds een oudere versie van Android gebruikt, overweeg dan om naar een nieuwere versie over te stappen. Houd er wel rekening mee dat sommige telefoons misschien niet de laatste versie van Android ondersteunen, dus controleer altijd eerst of je telefoon de update kan ontvangen voordat je verdergaat.

3. Zorg ervoor dat je je telefoon regelmatig bijwerkt.

Als er een nieuwe versie van Android beschikbaar is, is het belangrijk om de update zo snel mogelijk te installeren. Dezelfde goes voor andere soorten updates, zoals beveiligingsupdates en app-updates. Het installeren van deze updates zorgt ervoor dat je telefoon veiliger is en minder kwetsbaar voor aanvallen.

4. Wees voorzichtig met wat je download en installeert op je telefoon.

Er zijn veel malafide apps beschikbaar op het internet die bedoeld zijn om persoonlijke gegevens te stelen of malware te installeren op je telefoon. Dus wees altijd voorzichtig met wat je download en installeert op je telefoon. Alleen download apps van betrouwbare bronnen, zoals de Google Play Store of de Apple App Store.

5. Gebruik een VPN service op je telefoon.

Een VPN (Virtual Private Network) is een manier om je internetverkeer te encrypten en ervoor te zorgen dat niemand anders kan zien wat je online doet. Dit maakt het moeilijker voor hackers om toegang te krijgen tot je gegevens en maakt het moeilijker voor overheden of internet service providers om te zien wat je online doet. Er zijn veel verschillende VPN services beschikbaar, dus neem de tijd om er een te vinden die bij je past. Sommige VPN services kosten geld, maar sommige zijn gratis.

Wat maakt iOS (en iPadOS) veiliger?

iPhones en iPads worden geleverd met een aantal ingebouwde veiligheidsmaatregelen, zoals een hardwareversleuteling die ervoor zorgt dat alleen het apparaat toegang heeft tot de gegevens. Daarnaast is iOS ook ontworpen om te voorkomen dat malware of andere kwaadaardige software wordt uitgevoerd op het apparaat.

In vergelijking met Android is iOS veel beter beveiligd tegen aanvallen van buitenaf. Dit komt doordat Apple veel strengere controles heeft op welke apps in de App Store mogen worden aangeboden. Hierdoor is de kans veel kleiner dat er een schadelijke app tussen zit die bijvoorbeeld je persoonlijke gegevens steelt.

Ook is Apple sneller dan Google als het gaat om het aanpakken van veiligheidsproblemen. Wanneer er een beveiligingsprobleem in iOS wordt ontdekt, maakt Apple direct een update beschikbaar waarmee dit probleem wordt opgelost. Dit is in contrast met Android, waar Google slechts één keer per maand beveiligingsupdates uitbrengt. Hierdoor zijn Android-apparaten vaak gevoeliger voor aanvallen dan iOS-apparaten.
iPhones en iPads hebben ook een aantal ingebouwde functies die ervoor zorgen dat je apparaat veilig blijft. Zo is er bijvoorbeeld een Touch ID- of Face ID-authenticatiesysteem, waarmee alleen jij toegang hebt tot je apparaat. Daarnaast kun je ook bepaalde instellingen aanpassen, zoals de toegang tot je locatie, om ervoor te zorgen dat niemand anders jouw gegevens kan inzien.

is Android onveilig?

Veel mensen denken dat Android onveilig is vanwege het open-source karakter ervan. Maar dit is een misvatting: het open-source karakter zorgt juist voor meer veiligheid, omdat de code door iedereen kan worden bekeken en getest.

Android is wel minder veilig dan iOS omdat er meer Android-toestellen zijn die niet de laatste versie van het besturingssysteem draaien. Dit maakt ze kwetsbaarder voor aanvallen van hackers. Ook zijn er veel verschillende Android-varianten, waardoor het moeilijker is om een algemene veiligheidsupdate uit te geven.

IOS of Android?

Is iOS veiliger dan Android?

Ja, dat is het geval. En er zijn verschillende redenen waarom dit zo is. Om te beginnen maken iPhones en iPads gebruik van Apple’s eigen besturingssysteem, iOS, dat speciaal ontworpen is om de hardware van hun apparaten te beschermen. Daarnaast worden iPhones en iPads regelmatig geüpdatet met de nieuwste beveiligings patches, zodat ze altijd up-to-date zijn met de laatste security fixes.

Android daarentegen maakt gebruik van een open-source besturingssysteem wat betekent dat iedereen de code kan aanpassen en verbeteren. Dit maakt het voor kwaadwillenden gemakkelijker om toegang tot je apparaat te krijgen en malafide software op je telefoon te installeren. Bovendien rolt Android updates uit op een tragere manier, waardoor veel gebruikers lange tijd wachten op de laatste security patches.

Mangroove.nl
Logo