Op dit moment kun je 2.615.940 producten vergelijken

Waar moet ik opletten bij de aanschaf van een platenspeler?

De algehele kwaliteit van je vinylcollectie hangt af van jouw platenspeler. Of het nu gaat om een vintage toestel of de meest moderne technologie, met de juiste keuze kun je lange tijd plezier beleven aan het spelen van je favoriete platen. In dit artikel lees je wat je moet weten bij de aanschaf van een nieuwe platenspeler.

Wat is een platenspeler?

Een platenspeler is een apparaat waarmee je vinylplaten kunt afspelen. Een platenspeler bestaat uit verschillende onderdelen, zoals een draaitafel, een tonearm en een cartridge. In sommige gevallen heb je ook nog een phono-preamp nodig om het geluid van de platenspeler goed te kunnen horen.

De verschillende types van platenspelers

Platen draaien is weer helemaal in, maar welke platenspeler moet je aanschaffen? Er zijn namelijk verschillende types met elk hun eigen specificaties. Hieronder bespreken we de verschillende types van platenspelers:

* Belt-drive platenspelers: Dit type platenspeler maakt gebruik van een riem om het draaiplateau te laten draaien. Deze riem is gemaakt van rubber of kunststof en loopt om het plateau en de motor. Belt-drive platenspelers zijn over het algemeen stiller dan direct-drive platenspelers, maar ze kunnen minder goed tegen hogere snelheden.

* Direct-drive platenspelers: Dit type platenspeler maakt gebruik van een rechtstreekse aandrijving van het plateau door de motor. Dit resulteert in een preciezere rotatie en minder trillingen, waardoor direct-drive platenspelers over het algemeen beter presteren dan belt-drive modellen. Echter, direct-drive platenspelers zijn vaak wat luider dan belt-drive platenspelers.

* USB platenspelers: USB platenspelers zijn een relatief nieuw type dat vooral geschikt is voor het digitaliseren van vinylplaten. Deze platenspelers zijn uitgerust met een USB-poort waarmee je de plaat direct naar je computer kunt sturen. Andere kenmerken die veel USB-platenspelers hebben, zijn onder andere antiskating, automatische start/stop en pitch control.

* DJ-platenspelers: Deze specifieke platenspeler is ontworpen voor DJ’s die op feesten draaien. Ze maken gebruik van direct-drive aandrijving en bieden een aantal handige functies zoals pitch control en reverse playback. Daarnaast beschikken sommige modellen ook over een ingebouwde preamp en/of equalizer, wat ze ideaal maakt voor het mixen van muziek.

De voordelen van een platenspeler

De voordelen van een platenspeler:
-Een platenspeler kan vele soorten muziek weergeven, van oude klassiekers tot de nieuwste hits.
– Platenspelers zijn over het algemeen duurzamer dan cd-spelers en draagbare muziekk players.
– De geluidskwaliteit van een platenspeler is vaak beter dan die van andere muziekweergavesystemen.
– Platenspelers zijn vaak esthetisch aantrekkelijker dan andere muziekspelers.

De nadelen van een platenspeler

Een platenspeler is een relatief dure aankoop. Daarnaast zijn er ook onderhoudskosten aan verbonden. Bovendien is het apparaat gevoelig voor stof en vuil en moet je regelmatig de noppen en het snarenwerk schoonmaken.

Koopgids voor platenspelers

Als je besluit om een platenspeler aan te schaffen, is het belangrijk om een aantal factoren in overweging te nemen. In deze koopgids geven we je advies over wat je moet weten voordat je een platenspeler koopt.

We beginnen met het belangrijkste onderdeel van elke platenspeler: de cartridge. De cartridge is het onderdeel dat de naald vasthoudt en die in contact komt met de plaat. Er zijn twee soorten cartridges: MM (Moving Magnet) en MC (Moving Coil). Een MM-cartridge is gebruikelijker en eenvoudiger te gebruiken, terwijl een MC-cartridge vaak beter geluid levert. Als je niet zeker weet welke cartridge het beste bij jou past, vraag dan raad aan een audiofiel of ga naar een winkel waar ze deskundig advies geven.

De volgende factor die je moet overwegen, is of je een draaitafel wilt met of zonder ingebouwde versterker. Als je kiest voor een platenspeler met ingebouwde versterker, heb je geen extra apparatuur nodig om muziek af te spelen. Als je kiest voor een draaitafel zonder versterker, heb je een aparte versterker nodig om de muziek uit je luidsprekers te laten komen.

Je moet ook naar de toonarm van de platenspeler kijken. De toonarm is het onderdeel dat de naald over de plaat beweegt. Er zijn verschillende soorten toonarmen, elk met hun eigen voordelen en nadelen. Kijk goed welke opties er beschikbaar zijn en welke het beste bij jouw behoeften past.

Tenslotte is het ook belangrijk om naar het geluid van je draaitafel te luisteren. Ga naar een winkel waar ze verschillende modellen hebben en luister naar welke je het beste vindt klinken. Vergeet ook niet om te kijken of je de draaitafel gemakkelijk kunt bedienen, zodat je makkelijk platen kunt verwisselen en instellingen kunt wijzigen.

We hopen dat deze koopgids je geholpen heeft bij het maken van de juiste keuze voor jouw platenspeler. Veel succes!

Conclusie

Bij het kiezen van een platenspeler is het belangrijk om te overwegen welk soort muziek je graag luistert. Klassieke muziek vereist bijvoorbeeld een andere aanpak dan rockmuziek. Daarnaast moet je ook letten op de kwaliteit van de pick-up, het type platenspeler en of er een pre-amplifier aanwezig is.

Mangroove.nl
Logo