Op dit moment kun je 2.615.940 producten vergelijken

Hoe weet u of een webwinkel betrouwbaar is?

Online winkelen kan een zenuwslopende ervaring zijn, vooral wanneer u te maken hebt met onbekende retailers. Weten of een webwinkel betrouwbaar is of niet, is een belangrijke stap om uzelf te beschermen tegen frauduleuze activiteiten. Gelukkig zijn er verschillende dingen waarop u kunt letten als u probeert te bepalen of een webwinkel authentiek is of niet. Neem voordat u een aankoop doet de tijd om de website te evalueren om er zeker van te zijn dat u met een legitiem bedrijf te maken heeft. Door de achtergrond van de winkel te onderzoeken, het ontwerp van de website te evalueren, klantbeoordelingen te lezen en de betaalmethoden te onderzoeken, kunt u er zeker van zijn dat u in een veilige online omgeving winkelt.

Onderzoek de achtergrond van de winkel

Een van de eerste stappen die u moet nemen om te beslissen of een online winkel legitiem is of niet, is onderzoek doen naar de achtergrond van de winkel. Als u gaat winkelen bij een online winkel waar u nog nooit van hebt gehoord, moet u waarschijnlijk wat onderzoek doen voordat u een aankoop doet. U kunt beginnen met het zoeken van de naam van de winkel samen met het woord “recensies” om te zien wat anderen zeggen over het bedrijf. U kunt ook proberen te zoeken op de naam van de winkel samen met “scam” of “reviews” om te zien of er zijn meldingen van frauduleuze activiteiten. U kunt ook het adres van de website van de winkel opzoeken om te zien waar deze wordt gehost en wie de host is. Als u merkt dat de website wordt gehost op een server die niet legitiem lijkt, kan dit een rode vlag zijn.

Evalueer het ontwerp van de website

Het ontwerp van de website is een andere indicator of een webwinkel betrouwbaar is of niet. Kijk eerst naar spel- en grammaticafouten op de site. Veel legitieme bedrijven zullen nog steeds kleine spelfouten of grammaticale fouten hebben, maar er zouden geen opvallende moeten zijn. Controleer vervolgens het ontwerp van de site. Als hij er onprofessioneel uitziet of lijkt te zijn gemaakt door iemand die niet weet wat hij doet, is dat ook een rode vlag. Kijk tenslotte naar de URL van de website. Soms proberen oplichters u te misleiden door hun site eruit te laten zien als de legitieme site van een grote online verkoper. Als de URL er hetzelfde uitziet als de site van de grote verkoper, maar met een ander einde (bv. in plaats van Walmart.com is de site Wal-mart.com), is het waarschijnlijk oplichterij.

Lees klantbeoordelingen

Recensies zijn een andere goede manier om te bepalen of een online winkel legitiem is of niet. Als een bedrijf goede recensies heeft, is het waarschijnlijk legitiem. Als een bedrijf vreselijke recensies heeft, is het waarschijnlijk niet legitiem. Helaas plaatsen sommige oplichters valse positieve beoordelingen om u te laten denken dat ze legitiem zijn. Daarom moet je bij het lezen van recensies op een paar dingen letten: consistentie, de datum waarop de recensie is geschreven en de authenticiteit van de recensie. Ten eerste, consistentie. Als u recensies ziet die duidelijk door verschillende mensen zijn geschreven, zijn die recensies waarschijnlijk nep. Ten tweede, de datum waarop de recensie is geschreven. Veel oplichters schrijven recensies over recent gesloten of nieuwe websites om ze geloofwaardiger te laten lijken. Ten derde, de authenticiteit van de recensie. Als de recensie te positief lijkt om echt te zijn, is dat waarschijnlijk niet zo.

Onderzoek betaalmethoden

Een ander ding dat je kunt doen om te bepalen of een online winkel legitiem is, is de betaalmethoden onderzoeken die ze accepteren. Als ze alleen betaling via cadeaubonnen of postwissels accepteren, zijn dat grote rode vlaggen. Ook als ze alleen betalingen via Western Union, MoneyGram of andere niet-traditionele betaalmethoden accepteren, moet u die verkoper mijden. De beste manier om er zeker van te zijn dat u met een legitieme online verkoper te maken hebt, is te betalen met een betaalmethode waarmee u vertrouwd bent. Als u gewoonlijk een creditcard gebruikt om online aankopen te doen, blijf daar dan bij. Als u gewoonlijk een debetkaart gebruikt, betaal daar dan mee. Hoe minder onzekerheid u hebt over hoe u gaat betalen, hoe veiliger u zich voelt bij het doen van uw aankoop.

Test de klantenservice

Een manier om de legitimiteit van de klantenservice van een online retailer te testen, is hen een e-mail te sturen en een paar eenvoudige vragen te stellen. Een e-mailadres dat duidelijk gekoppeld is aan de verkoper, de naam van een medewerker en een telefoonnummer dat u kunt bellen zijn allemaal goede tekenen dat de verkoper legitiem is. Oplichters hebben vaak geen echte telefoonnummers of e-mailadressen van de klantenservice omdat ze niet gecontacteerd willen worden. Een andere manier om de legitimiteit van de klantenservice van een online verkoper te testen, is door te proberen een artikel terug te sturen. Als de verkoper legitieme handelspraktijken hanteert, moet u het artikel zonder problemen kunnen terugsturen. Als de verkoper weigert het artikel te retourneren of niet reageert, is dat een andere grote rode vlag. Idealiter moet u altijd proberen artikelen die u online koopt, terug te sturen. Je weet nooit in welke staat het artikel zal verkeren wanneer je het ontvangt. Daarom moet je, voordat je iets bij een online verkoper koopt, kijken naar hun retourbeleid. Als u geen retourbeleid op de site kunt vinden, moet u de verkoper ernaar vragen voordat u een aankoop doet.

Bekijk de contactgegevens van de winkel

Een ander belangrijk ding om te doen wanneer je probeert te bepalen of een online winkel legitiem is of niet, is kijken naar hun contactinformatie. Kijk eerst naar de contactinformatie van de website. U wilt er zeker van zijn dat de contactinformatie echt is, en niet nep. Als het echt is, wilt u uitzoeken of de contactgegevens geldig zijn. U kunt dit doen door het zoeken van de contactgegevens online met behulp van een website als WhoIsHostingThis.com. Deze vertelt je wie de website host en geeft je informatie over de contactpersoon. Als de contactinformatie nep is of als de website wordt gehost op een server die er verdacht uitziet, blijf dan weg van die website.

Controleer het retourbeleid

Voordat u een aankoop doet bij een online verkoper, moet u ervoor zorgen dat u een goed idee hebt van hun retourbeleid. Zelfs als u winkelt op een website van een bekende verkoper, is het belangrijk om het retourbeleid te controleren. Als een online verkoper een soepel retourbeleid heeft, is het waarschijnlijker dat het een legitiem bedrijf is. Als een webwinkelier echter een streng retourbeleid hanteert, kan dat een teken zijn dat u met een oplichter te maken heeft. Zorg ervoor dat u op de hoogte bent van de termijnen die bij het retourbeleid horen en volg ze dienovereenkomstig. Als u de retourtermijn ruim overschrijdt, kan de verkoper weigeren het artikel terug te nemen.

Kijk naar veiligheidszegels

Als u online surft, let dan op de veiligheidszegels op de website van de verkoper. Deze zegels zijn een soort stempels van goedkeuring die u laten weten dat de site als veilig is geverifieerd. Enkele voorbeelden van veiligheidszegels zijn het McAfee Security Seal, het Norton Secured Seal of het Trust Seal. Als u een van deze zegels op de site van een winkelier ziet, is de site waarschijnlijk als veilig geverifieerd en kunt u er dus veilig winkelen. Houd er echter rekening mee dat frauduleuze sites u soms proberen te misleiden door deze zegels op hun site weer te geven in een poging u wijs te maken dat ze legitiem zijn. Zorg ervoor dat u andere aspecten van de site van de verkoper controleert om te bepalen of deze legitiem is of niet.

Controleer uw bankrekening

Een andere manier om te bepalen of een online verkoper legitiem is of niet, is uw bankrekening te controleren op verdachte activiteiten. Als u merkt dat er een onbekende betaling van uw rekening is gehaald, neem dan contact op met uw bank om te zien of zij de betaling kunnen identificeren. Als ze dat kunnen, kunnen ze u meestal laten weten naar welke webwinkel de betaling is gestuurd. U kunt de verkoper dan bij uw bank melden en hem vragen de betaling te verwijderen. Daarnaast moet u uw kredietrapport controleren op verdachte activiteiten. Als u onbekende rekeningen of grote betalingen ziet die u niet herkent, moet u dit melden bij de kredietbureaus.

Gebruik uw gezond verstand

Tot slot kunt u uw gezond verstand gebruiken om te bepalen of een online verkoper legitiem is of niet. Als een website er verdacht uitziet, is dat waarschijnlijk ook zo. Als een verkoper veel rode vlaggen heeft, is het waarschijnlijk oplichterij. Als iets gewoon niet lijkt te kloppen, vermijd dan een aankoop bij die verkoper. Hoewel deze stappen u kunnen helpen bepalen of een webwinkel legitiem is of niet, moet u uiteindelijk uw eigen oordeel gebruiken. Als iets niet goed voelt, is het dat waarschijnlijk ook niet.

Mangroove.nl
Logo