Op dit moment kun je 2.615.940 producten vergelijken

Hoe kan ik een verkoudheid verlichten

Er zijn veel verschillende manieren waarop je een verkoudheid kunt proberen te verlichten. Van kruidenremedies tot paracetamol, er is vast wel iets wat bij jouw symptomen past. Maar welke methode werkt nou echt? Lees in dit artikel alles over de verschillende opties die je hebt om een verkoudheid te verlichten.

Wat is een verkoudheid?

Een verkoudheid is een aandoening van de bovenste luchtwegen, die gekenmerkt wordt door neusverstopping, niezen, keelpijn en een soms hoest. Verkoudheden zijn vaak het gevolg van virussen en ze kunnen ook andere aandoeningen verergeren, zoals asthma of COPD. Sommige mensen denken dat ze een verkoudheid kunnen voorkomen door voldoende vitamine C te slikken of hun huis volledig stofvrij te maken, maar helaas is dat niet waar. Er is geen manier om 100% zeker te zijn dat je nooit meer een verkoudheid oploopt, maar er zijn wel dingen die je kunt doen om het risico te verminderen.

Hoe ontstaat een verkoudheid?

Een verkoudheid is een virale infectie van de bovenste luchtwegen. De meeste verkoudheden worden veroorzaakt door rhinovirussen, maar andere virussen, zoals adenovirussen, coronavirussen en metapneumovirussen, kunnen ook leiden tot een verkoudheid. Het virus binnendringt in de neus en keel via de slijmvliezen en kan daar 48 uur blijven hangen voordat de symptomen optreden. Verkoudheden zijn besmettelijk vanaf het moment dat je eerste symptomen ervaart tot ongeveer 5-7 dagen nadat ze zijn begonnen.

Hoe kan ik een verkoudheid voorkomen?

Hoe kan ik een verkoudheid voorkomen?

Een verkoudheid is een virale infectie van de bovenste luchtwegen. Verkoudheden worden meestal veroorzaakt door rhinovirussen of coronavirussen. Ze kunnen ook worden veroorzaakt door andere virussen, zoals adeno-virussen, parainfluenza-virussen en influenza-virussen. Hoewel ze allemaal verschillend zijn, hebben deze virussen één ding gemeen: ze kunnen gemakkelijk van persoon op persoon worden doorgegeven.

Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om het risico op het oplopen van een verkoudheid te verminderen. Hier zijn enkele tips:
• Was je handen vaak met zeep en water, vooral als je naar een openbare plek gaat of met iemand anders in contact komt.

• Gebruik antibacteriële zeep niet, tenzij je arts het aanbeveelt. Deze zeep is niet effectief tegen virussen en kan de huid uitdrogen en irriteren.

• Vermijd contact met mensen die ziek zijn. Als je iemand anders moet aanraken, raak dan niet je gezicht aan voordat je je handen hebt gewassen.

• Vermijd het aanraken van je ogen, neus en mond. Virussen kunnen gemakkelijk via deze wegen in je lichaam komen.

• Probeer stil te zitten en rustig te ademen als iemand anders in de buurt hoest of niest. Dit vermindert het risico op het inhaleren.

Hoe kan ik een verkoudheid verhelpen?

Er zijn veel manieren om een verkoudheid te verhelpen. Zo kun je bijvoorbeeld proberen je neus vaker te snuiten, Drink veel vocht (water, thee of vruchtensap) en neem regelmatig vitamine C. Slaap ook voldoende, want als je moe bent ben je ook vatbaarder voor ziektes. Daarnaast kan het helpen om sinaasappelsap in te nemen of honing met citroen in je thee.

Welke medicijnen helpen tegen een verkoudheid?

Welke medicijnen helpen tegen een verkoudheid?

Er zijn een aantal verschillende medicijnen die kunnen helpen bij het verlichten van de symptomen van een verkoudheid. Afhankelijk van de ernst van je verkoudheid, kan paracetamol of ibuprofen worden voorgeschreven om koorts en pijn te verminderen. Voor ernstige symptomen, zoals benauwdheid of hoesten, kan een arts een antibioticum voorschrijven. Antivirale medicijnen kunnen ook worden voorgeschreven om de duur en ernst van de verkoudheid te verminderen.

Gebruik een neusspray met xylometazoline of oxymetazoline om je neus vrij te maken.

Drink veel vloeistoffen om je lichaam hydrateren en de symptomen van de verkoudheid te helpen verlichten.

Probeer een thee of kruidendrankje te drinken, zoals kamille of salie.

Gorgel met zout water of een anti-bacteriële mondwash om keelpijn te verminderen.

Conclusie

In de meeste gevallen van een verkoudheid is er geen behandeling nodig omdat het virus zichzelf binnen een week of twee uit het lichaam aan het werk is. Er zijn wel manieren om de symptomen te verlichten. Neem vooral rust, drink veel vloeistoffen en neem paracetamol als je koorts hebt of je pijn hebt.

Mangroove.nl
Logo