Op dit moment kun je 2.615.940 producten vergelijken

De juiste hardloop schoenen kiezen

Veel mensen denken dat het kiezen van de juiste hardloopschoenen een eenvoudige taak is, maar dat is het niet. Er zijn veel verschillende factoren waar je rekening mee moet houden, zoals de vorm van je voet, of je pronatie hebt, en welke soort loopbeweging je maakt. In dit artikel lees je tips om de juiste schoenen te kiezen!

Waar moet je op letten bij het kiezen van hardloopschoenen?

Bij het kiezen van hardloopschoenen is het belangrijk om rekening te houden met je voettype, de ondergrond waarop je gaat lopen, en je persoonlijke voorkeuren. Als je niet weet wat voor voettype je hebt, kan een podotherapeut of schoenenspecialist je hierbij helpen. Hardloopschoenen worden gemaakt in verschillende pasvormen, materiaalsamenstellingen en constructies om tegemoet te komen aan deze verschillende behoeftes.

De verschillende soorten hardloopschoenen

Er zijn verschillende soorten hardloopschoenen die je kunt kiezen, afhankelijk van je loopstijl en de ondergrond waarop je gaat lopen. Neutraal loopschoenen zijn de beste optie voor mensen met een normale pronatie of supinatie. Hardloopschoenen met stabiliteit zijn bedoeld voor mensen met overpronatie, waarbij de voet naar binnen rolt tijdens het lopen. Trail hardloopschoenen zijn ideaal voor het lopen op ruw terrein en bieden extra grip en ondersteuning.

Merken van hardloopschoenen

Wanneer je gaat hardlopen, is het belangrijk dat je de juiste schoenen aan hebt. Dit komt omdat er veel kracht op je voeten en benen komt te staan tijdens het lopen. Als je de verkeerde schoenen aanhebt, kan dit leiden tot blessures. Daarom is het belangrijk om van tevoren goed te informeren over de verschillende merken van hardloopschoenen en welke schoenen het beste bij jou passen.

Er zijn verschillende grote merken die hardloopschoenen maken. Zoals Nike, Adidas, Asics, Brooks, New Balance, Mizuno en Saucony. Elk merk heeft weer andere modellen en type schoenen. Sommige merken maken schoenen voor neutrale voeten en andere merken maken schoenen met extra ondersteuning voor voeten die pronaten (naar binnen toe draaiende voet). Het is belangrijk dat je eerst bepaalt of jij neutrale of stabiele hardloopschoenen nodig hebt.

Neutrale hardloopschoenen

Wanneer je neutrale schoenen nodig hebt, betekent dit dat je voeten niet naar binnen toe draaien. Je kan deze schoenen herkennen aan de sleuven die tussen de zool van de schoen en het bovenste materiaal van de schoen zitten. Neutrale schoenen zijn geschikt voor mensen met een normaal looppatroon (neutraal). Dit looppatroon is te herkennen aan het feit dat je voet nooit naar binnen of buiten toe draait. Dus als jij neutrale hardloopschoenen nodig hebt, dan kan je kiezen uit alle verschillende merken. Bij alle merken zijn er wel neutrale hardloopschoenen te koop.

Stabiele hardloopschoenen

Als jij pronatie hebt, draait je voet naar binnen toe terwijl je loopt. Dit kan verschillende oorzaken hebben, maar dit wordt in veel gevallen veroorzaakt door ouderdom of overgewicht. Als jij pronatie hebt, is het belangrijk dat je stabiele hardloopschoenen gaat kopen. Bij deze schoenen zijn de sleuven tussen de zool van de schoen en het bovenste materiaal een stuk minder uitgebreid dan bij neutrale hardloopschoenen. Dit komt omdat er extra ondersteuning in de schoen zelf zit. Zoals extra demping en meer stabiliteit langs de buitenzijk van de voet (mediale stabiliteitsrol).

Stabiele hardloopschoenen zijn geschikt voor mensen met overpronatie of mensen die last hebben van pijn op de buitenzijk van hun voet. Mensen met een hoge voetboog zijn meestal niet aangewezen om stabiele hardloopschoenen te gebruiken, maar kunnen wel neutrale hardloopschoenen gebruiken.

Bij de verschillende merken is er ook onderscheid tussen heren en dames hardloopschoenen. Dit komt doordat mannen en vrouwen andere voeten hebben en andere looptechnieken inzetten. Bij dames is de voet vaak smaller dan bij mannen en bij vrouwen wordt vaak overmatig naar binnen toe gepronate waardoor er extra stabiliteit nodig is in de schoen (Dames pronate meer dan heren). Daarom is het belangrijk dat je altijd kiest voor schoenen die speciaal ontworpen zijn voor jou als man of als vrouw.

Verschillende schoenen van verschillende merken

Er zijn veel verschillende schoenen verkrijgbaar van dezelfde merken. Zoals de Nike Free (Dit zijn de neutrale hardloopschoenen) of de Nike LunarGlide (Dit zijn de stabiele hardloopschoenen). Dit komt doordat er verschillende lopers in de wereld bestaan die allemaal hun eigen wensen hebben en andere looptechnieken gebruiken. Op die manier kan iedere loper er voor kiezen om een schoen te kopen die perfect bij hem of haar past.

Als je gaat hardlopen met mensen met verschillende schoenen, is dit geen probleem. Alle schoenen zijn gemaakt met hetzelfde doel en ze helpen je om makkelijker te kunnen lopen, ongeacht welk merk je aan hebt. Het enige wat telt is of jij een neutrale of stabiele schoen aan hebt en of de schoenen die je koopt geschikt zijn voor jou als man of vrouw.

Dat klinkt toch niet erg logisch?

Nou, sommige lopers denken dat ze hetzelfde paar schoenen moeten kopen als hun beste vriend. Maar dat is niet mogelijk omdat elke voet uniek is en iedere persoon een andere looptechniek inzet. Ook kan het verschil in gewicht tussen twee mensen bepalend zijn welke schoenen je moet aanschaffen. Lopers met overgewicht pronaten vaak meer dan slanke lopers en hebben daardoor extra ondersteuning nodig in de hardloopschoen. Dit kan bijvoorbeeld verhelpen in pijn op de buitenzijde van je voet of knieën. Soms is een lichter model van een be van de voet.

Ook is het belangrijk dat je leert hoe je schoenen moet aantrekken en up-to-date houdt. Wanneer je schoenen verslijten, kan dit verkeerd zijn voor je looppatronen en voor de hardloopschoen zelf. Vooral de zolen van de hardloopschoen moeten regelmatig vervangen worden. Dit komt omdat er veel druk op de zolen komt te staan tijdens het lopen en wanneer ze versleten raken, kunnen ze breken of ervoor zorgt dat jij anders gaat lopen dan normaal (dit kan allemaal leiden tot blessures). Om te voorkomen dat dit gebeurd, moet je regelmatig controleren of er scheurtjes in de zool van de schoen komen.

Waar kan je hardloopschoenen kopen?

Het is belangrijk om de juiste hardloopschoenen te kiezen, omdat ze je voeten moeten ondersteunen tijdens het lopen. Er zijn veel verschillende soorten hardloopschoenen op de markt, dus het kan moeilijk zijn om te bepalen welke schoenen het beste voor je zijn. In dit artikel geven we je wat tips waar je rekening mee kunt houden bij het uitzoeken van de perfecte hardloopschoen voor jou.

Als je gaat hardlopen, is het belangrijk dat je een schoen draagt die goed past bij je voettype. Hardloopschoenen worden gemaakt in verschillende wijdtes en maten, dus er is altijd wel eentje die perfect bij jouw voet past. Als je niet weet welk voettype je hebt, kun je naar een sportzaak gaan en laten helpen door een expert. Zij kunnen helpen met het bepalen van de juiste maat en wijdte van de schoen.

Naast het voettype is het ook belangrijk om te bepalen welk soort ondergrond je gaat lopen. Er zijn verschillende soorten hardloopschoenen die bedoeld zijn voor diverse ondergronden. Als je bijvoorbeeld veel op asfalt loopt, is een schoen met extra demping aan te raden, omdat dit de schokken kan opvangen die ontstaan door het lopen op harde ondergronden. Hardloopschoenen voor trail running zijn bedoeld voor het lopen op oneffen terrein en hebben vaak stevigere zolen, zodat je niet uitglijdt.

Hardloopschoenen kun je kopen in sportzaken of online bij verschillende aanbieders. Bij de meeste sportzaken kun je de schoenen gratis laten passen, zodat je er zeker van bent dat je de juiste maat hebt. Het is aan te raden om hardloopschoenen eerst even uit te proberen voordat je ze koopt, zodat je er zeker van bent dat ze comfortabel zitten en goed passen.

Conclusie

De juiste hardloop schoenen kiezen is essentieel voor een comfortabele en efficiënte hardloopervaring. In dit artikel hebben we de verschillende soorten hardloopschoenen besproken en gekeken naar wat je moet overwegen bij het maken van je aankoop.

We hopen dat dit artikel je geholpen heeft om de juiste hardloopschoenen te kiezen die bij jouw unieke loopstijl passen.

Mangroove.nl
Logo