Brieven Over Esthetische Opvoeding

14.70

Taal

Nederlands

Bindwijze

Paperback

Illustraties

Nee

Hoofdauteur

Schiller F.

Hoofduitgeverij

Vbk Media

Editie

1

Gewicht

220 g

Product breedte

120 mm

Product hoogte

20 mm

Product lengte

210 mm

Studieboek

Nee

Verpakking breedte

119 mm

Verpakking hoogte

18 mm

Verpakking lengte

206 mm

EAN

9789039106020

Categorieën

Religie, Spiritualiteit & Filosofie Filosofie Esthetiek Boeken

Serie

Agora editie

Boek ebook of luisterboek

Boek

Select-bezorgopties

Gratis verzending

Studieboek of algemeen

Algemene boeken

Laatste prijs update: juni 6, 2023 5:06 am Meer informatie
Categorie:
Uw recensie toevoegen

Eind 18e, begin 19e eeuw doet zich in de Europese cultuur een opmerkelijke bloei voor: in het korte tijdsbestek van vier decennia (1780-1820) en in elkaars onmiddellijke nabijheid, ontwerpen Kant, Fichte, Hegel en Schelling hun wijsgerige systemen en scheppen Goethe, Schiller en Hölderlin hun poëtisch oeuvre. Kenmerkend voor deze bloei is de wederzijdse beïnvloeding van belletrie en filosofie.

In het leven en werk van Friedrich Schiller komt deze algemene tendens in de cultuur van zijn tijd treffend naar voren, in het bijzonder in zijn, hier in vertaling aangeboden, filosofische magnum opus Ueber die ästhetische Erziehung des Menschen in einer Reihe von Briefen. Dit werk is niet alleen representatief voor de toenmalige cultuur vanwege de erin optredende interferentie van kunst en wetenschap (poëzie en filosofie), maar ook door de prominente plaats die Schillers toonaangevende tijdgenoten Kant en Goethe erin innemen. Uitgangspunt van deze Esthetische brieven is de vraag naar het humaniteitsgehalte van de moderne samenleving. Met de zijns inziens catastrofale gevolgen van de Franse politieke omwenteling van 1789 voor ogen, komt Schiller ertoe überhaupt geen maatschappelijk heil meer te verwachten van politieke middelen. Op grond van antropologische overwegingen ontwikkelt hij de overtuiging, dat alleen het niet-politieke middel van de kunst in staat zal zijn de moderne maatschappij te humaniseren.

Schillers in menig opzicht gedurfde verhandeling is niet zonder effect gebleven. De erin ontvouwde visie op de mens, de analyse van de maatschappij, de interpretatie van de geschiedenis, alsmede Schillers visie op de kunst hebben niet alleen zijn tijdgenoten (onder wie Hegel en Schelling) sterk beïnvloed, maar zijn tot op de huidige dag een bron van inspiratie gebleven.

Brieven Over Esthetische Opvoeding
Brieven Over Esthetische Opvoeding
Mangroove.nl
Logo